субота, 09. мај 2020.

Banana-puter skonsi



Malo zdravija verzija slatkih skonsa (scones), divno pecivo poreklom iz Škotske,  kako sam na internetu našla. Ulavnom se služe uz čaj za doručak.

Potrebno:

-1 veća zrelija banana

-1 jaje

-1/2 šolje jogurta

-1/4 šolje otopljeno putera

-2 šolje integralnog pšeničnog  brašna (može i ječmeno  ili speltino)

-1/2 šolje žutog kukuruznog brašna (može i pirinčano)

-2 ravne kašičice praška za pecivo

-na vrh kašičice sode bikarbone

-prstohvat soli

-1/4 šolje šećera (od šećerne trske, kokosov ili brezin)

-1/2 šolje seckane crne čokolade

(šolja od 200ml)

Prvo uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim u secku ili blenderu sjedinite jaja, jogurt i banana, pa u to dodajte oba brašna, prašak za pecivo, sodu, so, šećer i puter. Kada ino sjedinite dodajte i seckanu čokoladu, pa ovu masu ubacite na kratko u zamrzivač da se malo stegne kako bi se lakše formirao kolač. Kada se fino stegne masa, obložite pleh pek papirom i na njemu formirajte krug od testa, prečnika otpirlike 21cm (možete koristiti okrugli pleh, ali ne mora, može i neki veći četvrtasti jer masa neće “bežati”). Zatim krug podleite na 6 jednakih trouglova i ubacite kolač da se peče. U toku pečenja na svakih 10 minuta zasecite ponovo kolač, kako bi ostao oblik trouglova. Ukupno se peče 30ak minuta, pratite čim dobije finu boju i nadođe gotov je.




Нема коментара:

Постави коментар