недеља, 06. децембар 2020.

Lažni falafel



Potrebno:

-2 šolje kuvanih leblebija

-šaka peršuna (može i baby spanać)

-1-2 kašike mlevenog lanenog smena ili mlevenih ovsenih pahuljica (samo da poveže masu, kao bi mogle da se formiraju kuglice)

-par čena belog luka

-so, kari, kumin, biber

-ulje za "lažno prženje"  (par kašika ulja npr. od koštica grožđa)

(šolja od 200ml)

FORICA ZA LEBLEBIJE - ja ih uvek kuvam više (kupim po 300-400g), a onda ocedim i upakujem u zamrzivač, odlede se za čas. 

E sad, da se vratimo na recept! Leblebije sameljete sa peršunom, belim lukom, dodate so i začine, pa masu prebacite u posudu. Dolazi na red mleveni lan, koji polako dodate da poveže masu (ako su vam leblebije previše suve samo malo vode, sve je igra sa sastojcima, bitno je da od mase možete da napravite kuglice malo veće od oraha). Kada ste formirali zagrejte tiganjče malo ulja sipajte u onda ubacite kuglice da se klizaju po ulju, čisto da se zarumene. Poenta je samo da dobiju taj šmek "prženog".

Jedna napomena - one su inače mekane i osetljive, tako da ih ne možete baš nekom hvataljkom vući levo desno po tiganju. 

Ovde je kombinacija sa povrćem i kuvanom kinoom, samo da malo dopuni obrok.

Eto još jedan obrok koji možete poneti na posao, fakultet i slično!

Нема коментара:

Постави коментар