субота, 04. август 2018.

Laneni kolač



Ovaj kolač se možda peče ali je neverovatno brz i sigurno imate većinu sastojka već kod kuće, pa ne sumnjm da ćete ga brzo probati. Možete dodati još neke sastojke i tako ga obogatiti, ovo je samo neka polazna ideja, pa da krenemo...


Potrebno:
-6 kašika mlevenog lana ( obavezno)
-2 kašike mlevenog sirovog  badema ( može i orah ili još bolje lešnik, ako sr baš desi da nemate orašaste onda koknite sve lan i nek ide život ) 
-4 kašike kakaoa
-2 kašike rogača ( poželjno, ako zamenite sa kakaom možda neće biti fine strukture masa i previše "jaka" , sad to su neke moje pretpostavke na osnovu iskustva)
-4 kašike otopljenog kokosovog ulja ( ili neku drugo neutralnije koje koriste za kolače)
-1-2 ravnije kašike speltinog brašna ( evenutalno integralno ovseno ili pšenično, ali to je neka pretpostavka, speltino je top)
-1/2 šolje kisele vode ( obavezno, šolja je bila od 200ml), zbog kisele nisam dodavala ni sodu ni prašak za pecivo, zbog toga je bitno da bude kisela 
-aroma ruma ili vanile
-zaslađivač po ukusu ( koristila sam ksilitol oko 3 kašike sam stavila, on vam je slične jačine kao običan šećer čisto da imate orjentaciju, vi eto neki drugi, što se tiče tečnih ne znam kako bi reagovali, opet možete da probate) 

Uključite rernu da se greje na 180-200 stepeni. Pomešajte sve suve sastojke (osim brašna), pa dodajte polako vodu, e onda ide brašno, malo po malo dok ne dobijete gustinu testa kao na fotografiji ispod.


Ovde se može dodati sitno sitno seckana crna čokolada, ono ako ste planirali baš da napravite neki ultra kolač, možete možda i seckano suvo voće  ali neka sve to bude jako, jako sitno, ova čokolada možda i rendana, da ne uništi masu, kako bi se posle lepo sekla i slično. To je to, direkt na pek papir formirate kolač, masa se ne razliva pa je baš poslušna, moj kolač je bio otprilike 15x15 cm, a visine 1,5 cm. Peče se nepunih 20 minuta. Brzinski zar ne? Sečete tek kada se ohladi, bitno je i lepši je hladan  meni barem  ovako nije kompaktan i nekako ima jak ukus,  čudno jak. Dakle, kontrola :D. Uživajte u kolaču jer može da stoji u frizu lagano par dana, meni je stajao tri dana. 

Нема коментара:

Постави коментар