петак, 18. октобар 2019.

Hrskava pita sa aronijom


Svima nam je dobro poznata prhka Lenja pita sa jabukama, taj prepoznatljivi ukus i struktura testa, pa aromatične jabuke i nadev koji baš podseća na jesen. E sad, ja sam se malo igrala i iskoristila bakin recept za testo, a nadev promenila skroz, izabrala sam aroniju! Koristila sam nadev od aronije, ali vi možete uzeti i neki dobar domaći pekmez od bilo čega.

Potrebno:
-1 plus 1/2 šolje integralnog brašna (graham pšenično ili speltino brašno)
-1/2 šolje svinjske masti (fino isperete par puta pod mlazom vode i malo je umutite viljuškom da bude kremasta)
-1 jaje
-1/2 kesice praška za pecivo
-3/ šolje nadeva od aronije (kao što sam rekla može i neki džem gušći)
-1/4 šolje šećera (od šećerne trske, brezin, kokosov, a može i manje šećera da se stavi)

Najpre da naglasim da sam za merenje svih sastojaka koristila šolju od 200ml. Pre nego što sam počela da pripremam testo uključila sam rernu da se greje na 180 stepeni, zatim sam pomešala brašno, prašak za pecivo pa dodala u mast koju sam prethodno umutila sa jajetom i šećerom (onako lagano viljuškom čisto da se poveže malo). Kada fino ujednačite testo ono izgleda kao na fotografiji ispod.


Pripremite pleh (moj je bio 19cm prečnika) pa podelite testo na pola (mada ja možda za nijansu više testa stavim na dno, nekako m tako lepše). Uzmete pek papir i rastanjite testo na otprilike 5mm, praktično do debljine sa kojom možete fino da rukujete. Zatim prebacite to u pleh, pa izvucite malo ivice, da se napravi kao školjka za tart, a onda prelijete nadevom (ja sam prilično stavila nadeva, želela sam bogatu pitu). Pogledajte na fotografiji kako je to izgledalo.


Onda ide drugi sloj testa, isto se rastanji na pek papir pa polako prebaci preko testa, onda samo lagano odlepite pek papir (možete i da zaledete ovaj deo testa i onda izrendate preko nadeva) i sve lepo zatvorite po ivicama da nadev ne iscuri. To je to, ostaje još samo da izbockate viljučkom ovaj drugi sloj testa, fino onako da prođe viljučka do nadeva, pogledajte na fotografiji ispod kako je to izgledalo.


Pravac rerna, nekih 35 mnuta, sve zavisi od vaše rerne, pratite čim dobije finu boju trebalo bi da je gotovo. Poželjno je da pečenu pitu ostavite da se ohladi, odvojeno od pek papira, na rešetki od rerne preko noći, pa tek onda sečete, jer je testo osetljivo kada je vruće, teže se seče. Pita može stajati par dana, pa tako imate divan dodatak uz popodnevnu kafu.

2 коментара: